Leipäjonojen rahoituksesta

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta otti kantaa aloitteeseen nostaa Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön ry:n kaupungilta saamaa rahoitusta. En kannattanut aloitetta.

Näistä kolmannelle sektorille myönnettävistä avustuksistahan päätettiin viime syksynä (kritisoin muuten tuolloin tätä päätösprosessia: https://www.facebook.com/leo.f.bergman/posts/10154968699386456), jolloin rahaa oli jaettavissa budjettiraamin mukaisesti edellisvuosiin verrattuna vähän kireämmänoloisesti kuolinpesävarojen niukkuuden takia. Näin ollen monelta järjestöltä leikattiin erisuuruisia summia riippuen toimijan taloudellisesta tilanteesta ja muista rahoituslähteistä. Päätökset tehtiin kokonaisvaltaisesti yhteensä 130 eri hakemuksesta pitkän virkamiesvalmistelun perusteella. Tätä kokonaisvaltaista päätöstä kannattivat lautakunnassa itseäni lukuun ottamatta kaikki – mukaan lukien nyt jälkikäteen muutosta ehdottaneet Perussuomalaiset.

Miksi en sitten kannattanut rahoituksen nostamista viime tiistain (22.5) kokouksessa? Syitä on kolme.

  1. Saamieni tietojen mukaan sosiaali- ja terveystoimiala on tarkkaan seurannut Hurstin ruoka-avun rahoitustilannetta yhteistyössä järjestön kanssa, eikä toiminnan edellytyksillä ole akuuttia taloudellista uhkaa. Mikäli ruoka-apu olisi vaarassa loppua, kannattaisin nopeita toimia tilanteen korjaamiseksi. Näin ei kuitenkaan ymmärtääkseni ole.

  2. Vaikkei Hurstin ruoka-apua uhkaisikaan akuutti kriisi, lisärahoitus varmasti helpottaisi järjestön toimintaa ja olisi siten kannatettavaa tämän yhden toimijan näkökulmasta. Tilanne on kuitenkin sama jokaisen tärkeää työtä tekevän kolmannen sektorin järjestön kannalta. Ei ole mielestäni kestävää, että ei-akuuttia lisärahoitusta järjestetään jälkikäteen erillisten aloitteiden kautta yksittäisille toimijoille. Mielestäni esimerkiksi asunnottomien tilanteen hoitamiseen pitäisi laittaa lisää resursseja tukemalla alan järjestöjä, mutta tällainen vastaava erillinen aloite ei olisi oikea tapa hoitaa asiaa, koska budjettiraamin sisällä kesken kauden tehdyt uudelleenallokoinnit ovat aina pois jostain muusta rahoituksesta kaupungin sisällä.

  3. Kaupunki on valmistelemassa ruoka-apuun uutta toimintamallia, jossa leipäjonojen rinnalle tuotaisiin muita palveluita tukemaan vähempiosaisten pärjäämistä. Ymmärtääkseni esitys tästä toimintamallista on valmistumassa piakkoin. Tästäkään syystä en pidä järkevänä lisätä leipäjonojen ei-akuuttia rahoitusta ainakaan ennen kuin on tiedossa, minkälainen uudesta mallista on tulossa.

leobergman
Liberaalipuolue Helsinki

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, varavaltuutettu, analyytikko

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu