Leo Bergman Humanistista politiikkaa insinöörin työkaluilla

Helsinki ei tulevaisuudessakaan tarjoa ilmaista terveydenhuoltoa koko maailmalle

Ulkomaalaisten terveyskeskusmaksut olivat jälleen puheenaiheena, kun Helsingin sote-lautakunta kokoontui 8.5, sillä päätöslistalla oli muun muassa ulkopaikkakuntalaisten terveyskeskusmaksuista luopuminen eduskunnan oikeusasiamiehen suosituksen mukaisesti. Päätöksen myötä myös ulkomaalaisten nimellisistä käyntimaksuista luovutaan, mutta hoidon kustannukset peritään näiltä asiakkailta (joko asiakkaalta itseltään, hänen vakuutusyhtiöltään tai kotivaltioltaan) edelleen koko mitassaan.

Perussuomalaisten tiedotuslehti Suomen Uutiset kuitenkin uutisoi tästä päätöksestä melkoisen yllättävällä kulmalla jättäen tämän perintäperiaatteen vähän harhaanjohtavasti kertomatta. Jutusta välittyykin ajatus, että kaikki ulkomaalaiset saavat Helsingissä ilmaisen terveydenhoidon, vaikkei asia tietenkään mene niin. Jutun lähteenä on Mari Rantasen FB-postaus, jossa siinäkin unohdetaan kertoa tämä tärkein – ulkomaalaiset maksavat edelleen hoitonsa kustannukset Helsingissä. Tiedän tämän, koska olin itse kyseisessä lautakunnan kokouksessa päättämässä asiasta Mari Rantasen kanssa.

 

Suomen Uutisten juttu: https://www.suomenuutiset.fi/helsingin-sote-lautakunta-luopui-juuri-asken-terveyskeskusmaksujen-perimisesta-ulkomaalaisilta-yhdenvertaisuuslain-vuoksi-valtuutettu-mari-rantanen-hiilena-mita-hullumpia-esityksia-varmemmin/

Mari Rantasen FB-postaus: https://www.facebook.com/mari.rantanen.9/posts/2016540858418909

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"hoidon kustannukset peritään näiltä asiakkailta (joko asiakkaalta itseltään, hänen vakuutusyhtiöltään tai kotivaltioltaan)"

Afganistanissa ja Irakissa varmaan nauru maittaa kun Suomesta lasku lähetetään.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Minkä takia eduskunnan oikeusasiamies suosittelee ulkopaikkakuntalaisten terveyskeskusmaksuista luopumista?

Ulkopaikkakuntalaisiin kuuluu blogin mukaan myös ulkomaalaiset. Kuinka hyvin perintä onnistuu, onko tätä jo sovellettu, onko kaikki perittävä saatu perittyä?

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Hei Leo,

Annatko ymmärtää että teimme päätöksen joka ei ollutkaan päätös poistaa maksuja? Miksi me jättäisimme perimättä ulkomailta tulevilta tämän maksun? Kun se voitaisiin aivan hyvin periä myös potilaalta itseltään, vakuutusyhtiöiltä tai potilaan kotimaalta. Lisäksi näen asiassa tilastointiongelman, päätöksen jälkeen meiltä poistuu yksi mahdollisuus seurata palveluiden käyttöä. Itseäni hämmästyttää eniten tuo yhdenvertaisuuslain perustelu, jota päätöksessä käytettiin, ulkopaikkakuntalainen suomalainen on siis samassa asemassa kuin ulkomailta tuleva? Eli yhdenvertaisuuslaki ulotetaan koko maailman kansalaisiin? Ei mene aivan minun oikeustajuuni, mutta muiden lautakunnan jäsenten menee, sellaista se on.
Tein asiaan palautusehdotuksen, joka kuului näin:
”Esitän asiaa palautettavaksi valmisteluun. Suomen ulkopuolelta tulevilta tulee jatkossakin periä terveydenhuollon maksut siten kuin tähänkin asti. Verorahoitteisessa terveydenhuoltojärjestelmässä ei voida lähteä siitä, että ne henkilöt, jotka eivät osallistu järjestelmän rahoittamiseen, olisivat oikeutettuja saamaan palveluja samoin ehdoin kuin ne, jotka ovat osa rahoitusjärjestelmää. Yhdenvertaisuuslakia ei ole kaiketi tarkoitettu ulotettavaksi koko maailman väestöön, jota nyt perusteena esitykselle käytetään. Lisäksi ongelmaksi voi muodostua myös käyttöön liittyvä seuranta mikäli laskutuksen kautta ei enää ole tietoa saatavissa.”
Kukaan ei kannattanut sitä ja päätös ja esitys kaupunginhallitukselle tehtiin. Ethän nyt yritä pestä mustaa valkoiseksi? Että "eihän me nyt mitään näin älytöntä menty tekemään?"

Käyttäjän leobergman kuva
Leo Bergman

Teimme päätöksen, jossa nimellinen käyntimaksu poistettiin, mutta kustannukset peritään edelleen ulkomaalaisilta täydessä mitassaan kuten ennenkin. Jos laskutus on ennen mennyt kahdessa vaiheessa tyyliin 20€ (etukäteen maksettava käyntimaksu) + 880€ (jälkikäteen perittävä hoidon loppukustannus), niin nyt laskutetaan tuo hoidon kokonaiskustannus 900€ kerralla jälkikäteen. Kokonaiskustannusvaikutus muiden tekijöiden pysyessä ennallaan on 0€ sekä asiakkaan että kaupungin kannalta.

Voiko tuota sitten käyttää joku hyväksi 20€ arvosta per käyntikerta katoamalla loppulaskun perintävaiheessa? Joo kyllä, se on mahdollista. En kuitenkaan usko, että näin suuressa mitassa tulee käymään.

Kirjoitukseni pointtihan ei ollut käsitellä yhdenvertaisuuslain uloittamisperiaatteita, vaan sitä, että jätät itse kertomatta tuon päätöksen oleellisimman asian - sen, että kokonaiskustannukset peritään ulkomaalaisilta edelleen täydessä mitassaan. Näin tehdessäsi johdat mielestäni ihmisiä harhaan.

Mitä tulee yhdenvertaisuuslain uloittamisperiaatteisiin , niin eihän sitä tässä tapauksessa ei-ETA -ulkomaalaisiin uloitetakaan juuri tästä kustannusten perimisestä johtuen.

Toimituksen poiminnat